Monday, January 12, 2009

AL KESAH MULA-MULA


Assalammualaikum

salam sejahtera ke atas ke bawah ke kiri dan ke kananAlkesah nya hamba cuma sa-orang pereka grapik di sebuah syarikat penerbitan dan juga jurugambar bebas yg terbabas dari landasan hidup nye, dan skarang sering kali cuba2 kembali ke pangkal jalan..insyallah.


Dgn ruangan column journal yg di sediakan oleh blogger,tiada apa lah gunanya melainkan menulis cerita journal kehidupan,kesah2 dongeng mahupon gosip2 politikus/artisan tanahair atau international.apa yg penting skali! tidak lah aku ni tahu menahu sgt benda2 penulisan nie.adanya bahasa melayu pon tunggang langgang bagaikan perahu titanic yg tenggelam di lautan atlantik.ini adalah disebabkan penggunaan bahasa pasar yg kerap kali dlm bicara mahupon di dlm karangan sekolah.dan sebab itu jgk la aku memilih "roman kodian" sebagai name blog ini.


ape itu roman kodian?.mengikut kamus oxford, perkataan "roman" bermaksud hikayat ataupon cerita.dan perkataan "kodian" dlm penerangan kamus dewan bahasa edisi ke-4 yg berasal dari perkataan "kodi" bermaksud barang yg rendah mutunya.bersesuaian lah dgn kesah2 aku yg memang rendah nilai mutu nya dan moral.


so harap2 korang sekalian alam suka lah adanya, apa yg ditulis, dicatat,di taip dan apa yg direpek kan oleh hamba yg agak jahil dlm semua benda nie.jika sebaliknya, tidak lah dapat aku membantu saudara saudari sekalian..melainkan aku syok sendiri menulis.

 

Salam perkenalan kepada semua,salam perkhabaran kepada semua.


doomo arigato